03.06.2013

Rapport: Israel har 80 atomsprænghoveder.

Fra Israeltoday.co.il/
3. juni 2013.

”Stockholm International Peace Research Institute” (SIPRI) rapporterer i 2013-udgaven af den årlige globale sikkerhedsbedømmelse, at Israel råder over ca. 80 atomsprænghoveder.

Ifølge SIPRI er 50 af Israels sprænghoveder bygget til brug på ballistiske missiler med mellemlang rækkevidde, mens de andre 30 er designet til at være knyttet til flybårne bomber. Den Jødiske stat menes også at have udviklet små, taktiske atomare våben, såsom artillerigranater.

Israel har ikke underskrevet ”Den Nukleare ikke-Spredningstraktat” (NPT). Skønt det er almindeligt accepteret, at Israel råder over kernevåben, fastholder Jerusalem en officiel tvetydig politik om emnet.

Rapporten fortsætter med at bemærke, at både Indien og Pakistan, verdens nyeste atommagter, er i besiddelse af 90-120 sprænghoveder hver, mens Frankrig, Storbritannien og Kina har atomarsenaler, der tæller hundreder. Rusland og USA besidder begge mange tusinder nukleare sprænghoveder.

Frankrig, Storbritannien, Kina, Rusland og USA har alle underskrevet NPT. SIPRI bemærker imidlertid, at alle fem nationer har vist, at de ikke blot ingen intentioner har om at opgive deres nukleare lagre, de udvikler faktisk deres atomvåben-kapaciteter yderligere.

Alle sagde, at der menes at være 17,265 atomvåben i verden i dag, og ca. 4.400 af dem er klassificeret som "operationelle".