Fra Ordetogisrael.no/
7. juli 2013.
At president Morsi i Egypt ble avsatt, er det bra for Israel?
Til tross for at fredsavtalen mellom Egypt og Israel ikke fungerte så godt på grunn at Egypt ble styrt av en president fra Muslimsk Brorskap, greide begge regjeringer å ha et fredelig forhold til hverandre. Men Israel sørger ikke over at Morsi nå er avsatt.
"Egypts president Mohammed Morsis avgang, som kommer fra Muslimsk Brorskap, er faktisk bra for Israel. Selv om han omtalte jøder som svin og ropte Allahu akbar -arabisk for allah er stor, så greide han ikke å tilfredsstille det egyptiske folk. Dette muslimske utrop kan være et effektivt krigsrop på slagmarken, men Morsi greide ikke å gi de 90 millioner innbyggere mat, medisiner og folketrygd samt behandling de forventet fra Allah ," kommenterer den erfarne politiske journalist Dan Margalit i Israels største avis, Israel Hayom.
Muslimsk Brorskap sto bak avsettelsen av mangeårige president Hosni Mubarak, men brorskapets ledelse hadde dengang ikke noen alternativ sosial økonomisk plan for det egyptiske folk. Som mange ekstremistiske religiøse grupper, så stolte de på at deres gud skulle levere det egyptiske folk det de trengte. Men deres gud kom ikke ned fra himmelen og gav folket vaktler og manna. Presidentene Mubarak og Morsi klarte ikke å levere varene til egypterne. Den politiske skuffelsen i Egypt kom som en følge av dette.
Israel klarte på en viselig måte å holde en nøytral linje til dagens egyptiske uro, og greide således å håndtere Morsis regjering på en rimelig måte. Den ekstreme muslimen Morsi derimot hadde brutt alle bånd med Israel. Men på tross av Morsi, så fortsatte den egyptiske hæren og sikkerhetpolitiet sitt gode samarbeid med Israel. Videre kom det ingen indikasjon på at Muslimsk brorskap hadde planer om å starte noen form for konfrontasjon med Israel.
Gjennom årene har moderate regimer som bl.a. Saudi-Arabia og Jordan lært å tilpasse seg den økende trusselen som kommer fra ulike sjiamuslimske stater og terrororganisasjoner. Den største trusselen var Iran samt Syria og Hizbollah og ikke minst Hamas i Gaza og al-Qaidas verdensvide nettverk.
Den siste utviklingen i Egypt og Syria synes å ha svekket forannevnte ekstreme terrorkrefter i Midt-Østen, noe som i tilfelle er bra for det eneste demokrati i Midt-Østen, nemlig Israel. Det store spørsmålet er om Egypt tilslutt får en ledelse, som et samlet folk kan følge, slik at landet kan stabiliseres og bli en demokratisk stat i regionen.