05.11.2013

Obama ønsker å tvinge fred på partene.

Fra Sma-norge.no/
4. november 2013.

Amerikanernes president, Barack Obama, har til ikke lykkes så godt med sine politiske mål. Helsereformen slo ikke an, den massive overvåkningen falt ikke i smak hos de europeiske lederne, og nå siteres fredsprisvinneren, Jaglands favoritt, på at “jeg er god til å drepe folk.”

Som flere amerikanske ledere ønsker Obama likevel et ettermæle. Og som mange av dem har prøvd og feilet før ham, vil han være den presidenten som skaper fred i Midtøsten.

Arutz Sheva viser til en radioreportasje i IDF Radio, hvor det hevdes at USA vil prøve å tvinge partene til fred. Dersom det ikke nå blir fremgang i fredssamtalene, meldte radioen, ønsker Obama å komme med et utkast til avtale hvor USA er representert i hvert eneste punkt i avtalen. I praksis er dette et forsøk på å tvinge de to partene til å inngå fred.

Det amerikanske forslaget skal presenteres i januar 2014, ifølge Zehava Galon (Meretz) som sier hun har opplysningene fra personer i den amerikanske administrasjonen.

Fredssamtalene har etter sigende hatt svært liten progresjon, dette til tross for Israels “gest” – å frigi 104 dømte og fengslede terrorister, en usedvanlig smertefull prosess og et spørsmål om rettssikkerhet, ikke minst for de pårørende etter de brutale og hjerteskjærende drapene.

Også Bill Clinton gjorde slike forsøk på å tvinge en fred på partene, da han foreslo at Israel skulle trekke seg tilbake til våpenhvilelinjene fra 1948, og noe bytte av land, skriver avisen.

Etter de opplysninger som fremkom i radiosendingen, er Obama-administrasjonen fast bestemt på å fremtvinge et “gjennombrudd” rundt sommeren 2014, og man tror Israel under Netanyahu og PA under Abbas er i stand til å komme til en slik avtale.

Som ordningen er nå, er de amerikanske utsendingene til stede, all forhandling og kontakt skjer direkte mellom partene.

Opplysningene om amerikanernes ambisiøse mål kommer fra flere talsmenn for administrasjonen, ifølge avisen. Blant annet spesialutsendingen for fredssamtalene, Martin Indyk, skal stå bak lekkasjen. Utenriksminister John Kerry skal ha informert Israels statsminister Benjamin Netanyahu direkte om planene sist de møttes, i Italia.