31.12.2013

Krever at Hamas bryter med Det muslimske brorskapet.

Fra Frie-ytringer.com/
30. december 2014.

Flere ledere fra ulike fraksjoner i PLO oppfordrer nå Hamas til å distansere seg fra det muslimske brorskapet, som enkelte av PLOs ledere kaller en terroristgruppe, skriver det palestinske telegrambyrået Ma’an News Agency. En representant for El Fatah varsler politiske, økonomiske og sikkerhetsmessige konsekvenser hvis Hamas «forblir underordnet til denne forbudte terroristgruppen.»

«Bekreft lojalitet til det palestinske folk og Palestina-spørsmålet,» er El Fatah-representanten Jamal Muheisin oppfordring til Hamas.

En representant for organisasjonen the Arab Liberation Front, Mahmoud Ismail, sier at Hamas alltid har prioritert det muslimske brorskapets interesser med enn interessene til det palestinske folk. «Hamas-bevegelsens underordning til Det muslimske brorskapet har svekket den palestinske posisjonen» sier han. Samtidig kaller han Hamas sin maktovertagelse på Gazastripen i 2006 og 2007 for et militærkupp som splittet det palestinske hjemlandet i to deler.

Ahmad Majdalani, som representerer organisasjonen Palestinian Popular Struggle Front, understreker overfor det palestinske telegrambyrået at Hamas blir sett på som en terroristorganisasjon av mange land, inkludert USA, på grunn av sin tilknytning til brorskapet. Også representanter for the Popular Front for the Liberation of Palestine og Palestine People’s Party slutter seg ifølge Ma’an News Agency til kritikken av Hamas sitt nære bånd til det muslimske brorskapet i Egypt.

Uttalelsene kommer få dager etter at den egyptiske regjeringen offisielt stemplet Det muslimske brorskapet som en terroristorganisasjon.

Medlemmer av PLOs utøvende komité anklager Hamas for å blande seg inn i indre anliggender til andre arabiske stater, spesielt Egypt og Syria, skriver telegrambyrået. «Hamas bør respektere viljen til arabiske folk, spesielt de egypterne som styrtet regimet til det muslimske brorskapet,» sier generalsekretæren i the Palestinian Democratic Union Fida, med henvisning til den folkelige støtten til de militære som styrtet den egyptiske presidenten Mohamed Morsi i juli. Representanter for Democratic Front for the Liberation of Palestine sier seg enig.

Av Fatah-tjenestemenn blir Hamas også kritisert for sin påståtte støtte til opprørerne i Syria, selv om Hamas offisielt har erklært seg nøytrale. Tjenestemennene viser til at Gazas statsminister Ismail Haniyeh og Hamas-lederen Aziz Duwaik har gitt offentlige uttalelser til støtte for opprørerne.

Egypts militære har flere ganger anklaget Morsi og Hamas for å samarbeide, og påstått at Hamas var involvert både i å organisere en masseflukt av islamister fra et egyptisk fengsel og flere terrorangrep i Egypt, skriver Ma’an News Agency.

En talskvinne for regjeringen på Gazastripen innrømmer overfor Ma’an at Det muslimske brorskapet og Hamas deler en felles ideologi, men understreker at de to organisasjonene likevel ikke bør bli sett på som en og samme bevegelse. Hun sier at Hamas er enig i at det i denne spesielle tiden er best å holde seg nøytral i saker som angår andre arabiske land, og at hun ikke har noen kommentarer til påstanden om at Hamas prioriterer Det muslimske brorskapets interesser høyere enn palestinernes nasjonale interesser.

Det palestinske telegrambyrået skriver at Hamas ble grunnlagt i 1987 som en avlegger av det egyptiske muslimske brorskapet, en islamistisk bevegelse. I 2006 vant Hamas det palestinske parlamentsvalget i konkurranse med Fatah. I det følgende året kom det til militære sammenstøt mellom Hamas og Fatah på Gazastripen. Hamas overtok kontrollen i Gaza, og Fatah på Vestbredden.