30.08.2013

Hizbollah mobiliserer i Sør-Libanon.

Fra Miff.no/
30. august 2013.

Den libanesiske shia-muslimske terrorgruppen Hizbollah er i ferd med å mobilisere militære styrker i Sør-Libanon. De forsøker å skremme Vesten fra å angripe deres allierte i Syria.

Terrorgruppen sier at dersom USA og deres allierte går til angrep på Syrias regime, så vil de vurdere en rekke hevntiltak mot Israel. For å vise at de mener alvor, er de i ferd med å plassere ut en rekke av sine militssoldater i Sør-Libanon, rapporterer Times of Israel.

Hizbollah har tette bånd til Bashar Assad-regimet i Syria. I borgerkrigen deltar de på regimets side, blant annet for å sikre at iranske våpen fortsatt kan strømme inn til dem gjennom Syria.

En sentral kilde i organisasjonen sier til britiske Daily Mail at et angrep på Israel faktisk er lite sannsynlig, dersom et vestlig angrep på Syria skulle finne sted.

- Dersom Vesten begrenser sine angrep til kun enkeltmål i Syria, vil Hizbollah ikke blande seg inn. Men skulle det bli et større angrep som forsøker å skifte maktbalansen i Syria, vil Hizbollah stride på en rekke fronter, sier han.

Det meste tyder på at amerikanerne ikke er interessert i et større angrep på Syria, men kun å gjennomføre operasjoner mot sentrale mål.

Hizbollah sitter på et arsenal av raketter som kan nå hele Israel. Selv om Israel mener risikoen for at de blir angrepet av Hizbollah eller Syria er liten, ønsker de å være på den sikre siden. Derfor har en rekke Iron Dome-og Patriot-batterier blitt utplassert, ifølge Yedioth Aharonoth. Disse forsvarssystemene kan slå ut henholdsvis kort- og mellomdistanseraketter mens de fortsatt er i luften.