11.09.2013

Guldfund ved Tempelpladsen.

Fra Miff.no/
9. september 2013.

Jødiske medaljong fra tidlig 600-tallet funnet ved Tempelplassen.

Arkeologer fra Hebrew University melder om et nytt funn ved gamlebyen, blant annet en gullmedaljong preget med de jødiske symbolene torah, menorah og shofar.

Funnet ble gjort i den sørlige enden av Gamlebyen, like i nærheten av Tempelplassen (se funnområdet avmerket i luftfoto i topp av artikkelen). I funnet inngår 36 gullmynter preget av bysantinske herskere, armringer og øreringer av gull og sølv og en 10 cm gullmedaljong med jødiske symboler.

Professor Eliat Mazar bekriver funnet som unikt med “veldig klare jødiske symboler”. Hun tror sølv- og gullgjenstandene kan ha blitt tatt med til området av jøder som returnerte til Jerusalem i den korte perioden perserne kontrollerte byen fra 614 e. Kr, melder Times of Israel.

[Arkeologene tror denne gullmedaljongen kan ha fungert som utsmykking til en Torah-rull. På medaljongen ser man tre klare jødiske symboler, en syvarmet lystestake - en morah, et horn som brukes i jødedommen - shofaren og en torah-rull. (Foto: Ouria Tadmor, Hebrew University)]

Mazar og hennes kollegaer har gjort funn i området sør for Tempelplassen som daterer mer enn tre tusen år tilbake. Hun mener noen av funnene kan bekrefte deler av den bibelske historien om kong David.