28.10.2013

Kronprins Frederik besøker Israel.

Fra Frie-ytringer.com/
28. oktober 2013.

For første gang i historien skal et medlem av den danske kongefamilien besøke Israel, skriver Berlingske Tidende. Det er den danske kronprins Fredrik som onsdag vil komme på et kort besøk til Jerusalem, blant annet for å delta i en minnekonsert i forbindelse med 70årsdagen for redningen av de danske jødene under sist verdenskrig. I følge Berlingske Tidende vil prinsen ha følge av den danske undervisningsministeren Christine Antorini.

Han skal først ha et møte med Israels 90 år gamle president Shimon Peres, og skal deretter besøke Holocaustmuseet, Yad Vashem, skriver avisen. Der vil han kunne se et stort bilde av hans oldefar Christian 10 på hesteryggen i København under andre verdenskrig .

Den danske innsatsen mot nazismen og redningen av de danske jødene er velkjent for spesielt eldre israelske jøder, og er en del av undervisningen i israelske skoler, skriver avisen.

Den tredje og siste posten på den danske kronprinsens besøk i den israelske hovedstaden vil være tilstedeværelsen på en gallakonsert arrangert av den danske foreningen i Israel. Der vil Jerusalem Symfoniorkester fremføre en minnekonsert.

Kronprinsens besøk vil være et «besøk» og ikke et statsbesøk, delvis fordi det er kronprins Frederik og ikke dronning Margrethe som kommer, skriver Berlingske Tidende. I israelsk sammenheng er det en sjeldenhet med et kongelig besøk. Ifølge israelske kilder var det forrige kongelige besøket til Israel da den spanske kronprins Felipe besøkte landet i 2010. Det er første gang at et medlem av den danske kongefamilien besøker Israel. Et besøk av dronning Margrethe var langt i planleggingen på midten av 1990-tallet, men ble skrinlagt på grunn av sikkerhetssituasjonen.

Kronprins Frederik kommer til Jerusalem fra Australia, der han er i Sydney med sin australskfødte kronprinsesse Mary for å delta i jubileumsfeiringen av åpningen av den danske arkitekten Jørn Utzon operahus, skriver nettsiden til det mosaiske trossamfunnet i Danmark, Mosaiske.dk. Umiddelbart etter konserten vil han reise tilbake til Australia. Det er med andre ord et anstrengende opplegg med to lange flyreiser i rask rekkefølge den danske kronprinsen har påtatt seg for å kunne minnes redningen av de danske jødene.

Den 43-år gamle Kronprinsens besøk til Israel er enda en milepæl i Danmarks forhold til det jødiske folk. Hans besøk her er selvsagt ikke politisk. Men det vil være en milepæl i Danmarks forhold til jøder, skriver Mosaiske.dk.

Det har gått nesten tusen år siden en nordisk konge, eller kommende konge, besøkte Jerusalem sist, minner nettsiden om. Den siste var den norske kong Sigurd Jorssalfar ( »Jerusalem-farer«), som besøkte byen på slutten av sin regjeringstid (1103-1130) . Den danske kong Erik Ejegod var på vei mot Jerusalem på pilegrimsferd, men døde på Kypros i 1103, og nådde aldri frem til den hellige byen. Han er gravlagt på Kypros.