07.10.2013

Vil Israel blive verdens første Kontantløse samfund?

Fra Israelnationalnews.com/
Tirsdag den 17. september 2013.

Regeringen gav tirsdag tilladelse til nedsættelse af et udvalg, der skal undersøge, hvordan man kan fjerne kontanter fra den Israelske økonomi – for bedre at forhindre borgerne i at snyde med deres skatter. Udvalget vil blive ledet af Harel Locker, lederen af Premierministerens kontor.

Kontanter overføres let fra individ til individ, og transaktioner ved hjælp af kontanter kan finde sted uden skats tilsyn. De er ikke så elektroniske. Med moderne computere kan bankerne holde styr på, hvor meget folk indbetaler på deres konti og hvor meget, de trækker, mens kreditkortvirksomhederne har andenpladsen med hensyn til, hvor meget folk bruger.

Medlemmer af panelet vil omfatte toppersonale fra Israels politi, skattemyndighederne, formanden for den offentlige myndighed angående hvidvaskning af penge og terror, chefen for ”Bank of Israel’s” indtægter og betaling, embedsmænd fra statsadvokatens kontor og mange flere.

Ifølge mange af disse embedsmænd er kontanter dårlige, fordi de tillader enkeltpersoner at give afkald på deres ansvar for skatteindbetaling. I dag kan en initiativrig skatteopkræver ikke nemt sammenligne indkomst og udgift. Selv hvis han har mistanke om, at en person, der lever for mere end sine rapporterede midler, snyder i skat, er der ingen måder, hvorpå han med sikkerhed kan vide det uden solide beviser.

I en pengeløs økonomi vil alle poster være elektroniske. Det vil kontrollere, hvem der gør hvad og hvor meget, de skylder i skat – og inddrive det, før det kommer til deres konto. Teorien går på, at det vil være en meget enklere sag.

Embedsmænd fra Premierministerens kontor har erklæret, at det "er anerkendt rundt om i verden, at kontanter er et centralt element i den illegale økonomi og hvidvaskning af penge. Det giver en bred kløft mellem rapporterede og faktiske indkomster, med den tilsvarende virkning på skatteindtægterne.

"Ved at fjerne kontanterne vil det være muligt at udvide skattegrundlaget og forhindre hvidvaskning af penge. Udvalget vil undersøge spørgsmålet via alle sine overslag og fremsætte en henstilling”, sagde PMO.

Ét spørgsmål, som udvalget vil undersøge, er pålægning af administrative gebyrer på elektroniske transaktioner for alle i Israel. Uanset de løsninger, udvalget kommer med, vil det sikre, at personer, der ikke har noget valg i sagen, vil kunne foretage transaktioner på en måde, der ikke giver ekstra udgifter.

Observatører sagde, at det var svært at forestille sig, at regeringen ville få held med dette. "Et skridt som dette kan virkelig svække økonomien," sagde en observatør. "Det eneste en erklæring af kontanter som forældede vil gøre, er at tilskynde folk til at bruge dollars eller anden udenlandsk valuta til finansielle transaktioner. Medmindre regeringen har planer om at gøre det ulovligt at besidde udenlandsk valuta, er der ingen måde at slippe af med kontanter på eller de problemer, disse giver…"
------------------------------------------------------------------------------------------
Læs desuden: Kreditkort-selskaber øjner ny global betalingsstandard.