27.11.2013

Thanksgivukkah: Når Hanukkah og Thanksgiving falder sammen.

Fra Israeltoday.co.il/
27. november 2013.

Som de fleste af os ved, skal Hanukkah minde os om miraklet med olien. Da de første Makkabæere tilbagegav Templet til Jødisk kontrol, brændte tempelolien i otte dage, skønt der kun var olie til én dag.

En af traditionerne i Hanukkah er at spise fødevarer, der er kogt i olie, og takke Gud for det mirakel, han gav sine trofaste tjenere.

Den Amerikanske højtid, Thanksgiving, handler om fællesskab. Den handler om samværet med andre, som vi interesserer os for, og dele alle de velsignelser, Gud har skænket os. Den lader os vise de andre i vort liv hvilken lykke, vi har gennem troen på Gud.

Lad os se på 3 Mosebog 7:12. Det er en passage om det fælles offer, og der står: ”Hvis nogen vil bringe det som takoffer(Thanksgiving), skal han sammen med takofferdyret bringe usyrede ringbrød, rørt op med olie, og usyrede fladbrød, penslede med olie, og ringbrød af fint mel, rørt godt sammen med olie.”

Som vi kan se i 3 Mosebog 7 omfatter det fælles offer, der var et takoffer (Thanksgiving), mad med olie! Og ikke kun det, men den type offer var beregnet til at blive spist ved et fælles måltid, meget lig vor Thanksgiving-middag i dag.

”Kødet af takofferdyret skal spises den dag, det bringes som gave; der må ikke lægges noget af det til side til næste morgen.” (3 Mosebog 7:15).

I år, når vi tilbereder kalkunen og forbereder de andre favoritter i familietraditionen, vil vi måske også overveje at tilføje nogle Hanukkah-favoritter. Latkes er kartoffelpandekager, kogt i olie; de er det perfekte supplement til et Thanksgiving-måltid, og opfylder det Bibelske takoffer, der skal indehold usyret brød med olie.