17.12.2013

EU tilbyder 'hidtil uset' støtte til Israelere og Palæstinensere til gengæld for fredsaftale.

Fra Endtimeheadlines/
16. december 2013.

Den Europæiske Union er parat til at give Israelerne og Palæstinenserne en "enestående", finansiel, politisk og sikkerhedsmæssig assistance og en betydelig opgradering af tilknytningen, hvis parterne når frem til en fredsaftale, meddelte EU’s Udenrigsministre mandag.

Den lovede pakke, som omfatter opgradering af de bilaterale forbindelser til et såkaldt "særligt privilegeret partnerskab", kan forstås som et større incitament til at ægge de Israelske og Palæstinensiske ledere til at underskrive en endelig statusaftale.

De Israelske embedsmænd reagerede lunkent, hvis ikke kynisk, på planen, og sagde, at så længe den ikke indeholder konkrete forslag, vil ingen af parterne haste med at ændre holdning, for at overvinde det aktuelle dødvande i forhandlingerne.

"Det er tomme ord, meningsløse almindeligheder. Tilbuddet, som det ser ud nu, har overhovedet ikke noget konkret indhold og virker lidt urealistisk," sagde en Israelsk diplomatiske embedsmand til The Times of Israel. "Hvis de virkelig ønskede at sætte deres præg på fredsprocessen, ville de have kommet med noget lidt mere håndgribeligt."

Tilbuddet blev fremsat af EU’s udenrigspolitiske nævn, som vedtog konklusioner i Bruxelles. "EU vil give en hidtil uset pakke med politisk Europæisk, økonomisk og sikkerhedsmæssig støtte til begge parter i forbindelse med en endelig statusaftale" stod der i en erklæring fra Rådet.

"I tilfælde af en endelig fredsaftale vil Den Europæiske Union tilbyde Israel og den fremtidige stat, Palæstina, et særligt privilegeret partnerskab, herunder øget adgang til de Europæiske markeder, tættere kulturelle og videnskabelige forbindelser, lettelse af samhandelen og investeringerne samt fremme af handelsrelationerne." EU vil også tilbyde begge stater "forstærket politisk dialog og samarbejde", erklærede Udenrigsministeren.

Rådets konklusion giver ikke nogen oplysninger om den lovede bistand, men fastslår, at EU er parat til at "bidrage væsentligt til en ordning efter konflikten for at sikre en fredsaftales bæredygtighed."

Udenrigsministeren udtalte, at EU "vil arbejde på konkrete forslag, herunder bygge på tidligere arbejder, der garanterer for EU's bidrag til en Palæstinensisk statsdannelse, regionale spørgsmål, flygtninge, sikkerhed og Jerusalem.” More.