30.12.2013

Komite i Knesset vil fremme lovforslag om annektering av Jordandalen.

Fra Ordetogisrael.no/
30. december 2013.

En parlamentarisk komite i Israels nasjonalforsamling har gitt forløbig godkjenning til et lovforslag om å annektere Jordandalen, slik at israelske lover skal gjelde der.

Juridisk sett regnes Jordandalen idag som erobret territorium. Lovforslaget som Knessetkomiteen har vedtatt er lik det forslaget som i 1081 ble vedtatt i Knesset, da Golanhøydene ble annekert fra Syria.

Blir det aktuelle lovforslag vedtatt i Knesset, vil israelsk lov gjelde i Jordandalen. Den foreslåtte loven er utformet for å forhindre en israelsk tilbaketrekning fra Jordandalen, hvis og når en fredsavtale med den arabiske selvstyremyndighet er oppnådd.

Knessets lovgivningskomite vedtok forslaget sist søndag med 8 stemmer, mens 3 stemte mot. Forslaget vil nå bli sendt Knesset til videre behandling. Lovforslaget blir foreslått av Miri Regev fra Likud partiet, men det er allerede klart, at det vil bli motarbeidet av statsminister Benjamin Netanyahu og flere sentrale representanter i Knesset, inkludert finansminister Yair Lapid og justisminister Tzipi Livni

Den arabiske selvstyremyndighets sjefsforhandler, Saeb Erekat, sier til israelske media at forslaget har et ønske om å velte hele fredsprosessen.