16.06.2012

Vand, det næste brændpunkt: Spændingen stiger i Mellemøsten over de faldende krigs-forsyninger.

Fra Theextinctionprotocol.wordpress.com/
15. juni 2012.

Midt i de gennemgribende politiske forandringer, der fejer hen over den Arabiske verden, gøres der skridt til at omskrive de omstridte vand-delings-aftaler, der er ved at blive en væsentlig kilde til gnidninger i Mellemøsten efter som vandforsyningen skrumper ind.

I maj advarede Iraks premierminister, Nouri al-Maliki, sine naboer, med Tyrkiet og Syrien som vigtigste mål, om at regionen står over for den konflikt, medmindre spørgsmålet om de svindende vandressourcer behandles af de regionale regeringer.

Bagdad er øget vred og frustreret over, at det mislykkedes - med Tyrkiet i nord og Syrien mod vest - at løse den voksende krise med reduceret tilstrømning samt den forværrede kvalitet af vand fra Eufrat og Tigris floderne, som disse tillader Irak få.

Maliki’s største frygt er, at mangel på vand, hvilket er blevet forværret i et årti eller mere, vil udløse vold i Irak. "Eftersom støvet lægger sig på den politiske uro i 2011, og nye regeringer og ledere vælges i Libyen og Egypten i løbet af de næste to år, og Sydsudan slutter sig til en gruppe af lande, der ønsker at genforhandle fordelingen af Nilen, vil der sandsynligvis komme fornyet fokus på ressource-sikkerheden, observerede "Middle East Economic Digest”.

Vand-problemet er en konstant faktor i spændingsfeltet mellem Israel og Palæstinenserne på den besatte Vestbred. ”Business Weekly” sagde "Den mest kontroversielle strid om vandressourcer i regionen" centrerer sig om Jordan-floden, som løber gennem Libanon, Syrien, Vestbredden, Jordan og Israel.

Israelerne bruger 66 gallons om dagen, mens Palæstinenserne er begrænset til 15,4 gallons, selv om de kræver et stort underjordisk grundvandsmagasin og adgang til Jordan-floden.

Floder, herunder Eufrat, Tigris, Nilen og selv Jordan-floden, der krydser nationale grænser og er en vigtig kilde til vandforsyning, kan meget vel blive brændpunkter for stigende regionale spændinger. "Ligeledes kunne regeringernes evne til at styre deres floder og forhandle godt med deres opstrøms-naboer, som det er tilfældet i Irak, føre til stigende uro derhjemme," advarede ”The Weekly”. Tretten af de 20 stater, der udgør Den Arabiske Liga, er blandt verdens mest vandfattige nationer. -UPI