14.08.2012

Israelsk prosjekt for å utvikle oaser i ørkenen for å øke matvareproduksjonen.

Fra Ordetogisrael.no/
14. august 2012.

Israel er allerede verdensledende på datastyrt dråpevanning i ørkenstrøk, noe som kommer mange land i verden tilgode. Nå vil Israel også drive forskning på avsalting av ørkenområder for å hjelpe fattige land med ørken til å øke sin matvareproduksjon.

Nå har et nytt forskningsprosjekt ved to israelske forskningsinstitutter understreket at israelsk landbruk og cleantechspesialister vil gå sammen for å bidra til å lindre verdens sult og minske ørkenområdene i verden, gjennom å utvikle kunstige oaseområder i ørkenen. Dette skal gjøres ved hjelp av meget billig avsaltingteknologi, som går på solenergi.

En liten modell er oppe og går i ørkenen nord for Dødehavet, men de israelske forskerne har som mål å bygge et større testings- og treningsanlegg i Negev. Her vil agronomer fra Israel og hele verden ellers få opplæring. De nye oasene i ørkenområdet i Negev skal utvikles i samarbeid mellom Ben-Gurion University og Central og Nord Aravas forsknings- og utviklingsenter.

Ørkener får lite eller ingen nedbør det meste av året, men ofte er det områder dypt under overflaten som kan inneholde overflod av vann. Problemet er å få avsaltet dette vannet, så det kan være kostnadssvarende for bønder å dyrke sine avlinger i disse ørkenområdene. Disse nye påtenkte oaseområder vil løse problemet med et økosystem, som produserer en rekke ferskvanns- og salthardføre vekster, som kan vokse i saltholdig avløpsvann fra avsaltingsprosessen.

"Denne viktige prosjektideen er fra begynnelsen et ønske om å finne en løsning på verdens hungersnød. En jødisk forsker fra Sveits gav oss sin geniale ide om et membranfilterfor å utvikle et bærekraftig system, som vi nå vil sette ut i praksis i Negevørkenen. Dette er gode nyheter for ørkenregionene i Midt-Østen og Afrika, hvor bøndene taper terreng til ørkenspredningen," sier Rami Messalem fra Ben-Gurion University, avdeling Zuckerberg Institutt for vannforskning.
--------------------------------------------
Læs desuden:
Ti Bibel-profetier, der er opfyldt i nyere tid – del I af II.
Ti Bibel-profetier, der er opfyldt i nyere tid – del II af II.