12.08.2012

Israelerne usikre på, om de kan stole på, at USA vil stoppe Iran.

Fra Israeltoday.co.il/
12. august 2012.

Overskrifts-artikler i Israelske aviser og primetime-udsendelser på tv-nyhederne afslører, at Israelerne er usikre på, om de kan stole på U.S.-præsident Barack Obama - eller enhver anden Amerikansk leder for den sags skyld. Vil de holde deres ord om at forhindre Iran i at bygge en atombombe?

Den højtstående militære-analytiker, Ari Shavit, der skriver for den venstreorienterede avis, Haaretz, interviewede en unavngiven "øverste beslutningstager", der insisterede på, at Israel ikke kan og ikke bør sætte sin lid til, at USA vil stoppe Irans trodsige søgen efter atomvåben.

"I teorien kunne Amerikanerne let have bygget bro over kløften mellem de internationale krav og Irans funktionsmåde," sagde kilden. "Amerikanerne kunne have truet fast med at ødelægge Irans nukleare program, hvis det stadig var operationsdygtigt næste forår."

Desværre - som kilden forklarede det - kan Obama ikke foretage en sådan fremadskuende forpligtelse, da han ikke engang ved, om han stadig vil være Præsident på det tidspunkt. "Og hvis Mitt Romney bliver valgt, har historien vist, at en præsident ikke foretager sådanne drastiske foranstaltninger under sit første år i embedet".

"Som sådan," beklagede kilden tilsyneladende, "tages forventningerne til de Amerikanske sikkerhedsgarantier ikke alvorligt."

Talrige medie-analytikere - og ikke nogle højtstående Knesset-medlemmer – afslørede senere, at Shavits kilde ingen andre var end forsvarsminister Ehud Barak, der fortsatte med at fortælle reporteren at "Irans nukleare trussel er større end den trussel, Israel stod overfor før seks-dages-krigen", da Israel fandt sig tvunget til at iværksætte et forebyggende angreb.

Israels største avis, Yediot Ahronot, rapporterede, at Barak to gange i de forløbne uger havde indkaldt Israels øverste generaler og efterretnings-officerer for at overbevise dem om nødvendigheden af at angribe Iran nu.

Ifølge avisen var mange af generalerne tilbageholdende med at støtte Baraks holdning, primært fordi de ikke troede, Israel havde evnen til at tilbagesætte Irans nukleare program på nogen væsentlig måde.

Men Barak var uenig, og insisterede på, at Israel kunne forsinke Irans fremskridt længe nok til, at det nuværende regime ville falde, eller det internationale samfund tage sine bestræbelser på at standse Irans nukleare program mere alvorligt.

Meningsmålinger, foretaget af alle Israels store aviser, viste, at offentligheden stadig er splittet med hensyn til selv at angribe Iran, vente på Amerikansk opbakning eller blot tillade USA at håndtere jobbet selv. De fleste Israelere er imidlertid visse på, at et Iran med atomvåben repræsenterer en af de alvorligste trusler mod Israels moderne eksistens som en nationalstat.

Israels kanal 2 var i de nyheder, der blev udsendt fredag, også inde på det vanskelige emne vedrørende at stole på de Amerikanske sikkerhedsgarantier, når man beskæftiger sig med sådanne trusler. Under segmentet viste kanal 2 optagelser af tidligere USA-præsident, George W. Bush, der fast erklærede - som Obama har gjort med Iran - at Amerika aldrig ville tillade Nordkorea at bygge en atombombe.

Meddelelsen var klar: Skrupelløse nationer som Iran er blevet overbevist om, at Amerikanske trusler ingen tænder har, og derfor kan Israel ikke sætte nogen reel lid til opmuntrende ord og sikkerhedsgarantier fra Washington.