15.04.2013

Første Messiansk/Jødiske synagoge fundet?

The Jerusalem Connection.
15. januar 2013.

Et hold arkæologer fra Israels oldtids-myndighed har afdækket en gammel synagoge med nogle helt unikke egenskaber i en lille landsby i Galilæa. Den blev hyppigt besøgt af Jesus og Hans disciple.

Synagogen blev fundet i Migdal (kendt i Det Nye Testamente som Magdala), som ligger lige nord for Tiberias på bredden af Genesaret Sø.

På Jesu tid var Magdala en driftig fiskerby og hjemsted for mange af Jesu tilhængere, især Marie Magdalene (bogstaveligt: Mary fra Magdala). Jesus er dokumenteret at have brugt meget tid i landsbyen.

Den udgravede synagoge er utrolig velbevaret, og væsentligt mere udsmykket end mange af de andre synagoger, der er fundet i dette området fra det første århundrede.

Arkæologen, Dina Gorni, fortalte til ”The Global Mail” at fundet var "en slags mirakel. ... Vi gravede blot her som en sikkerhedsforanstaltning, før et byggeprojekt begyndte."

Da synagogen blev opdaget i 2009, fandt Gorni og hendes team et stort stenbord eller alter med indviklede udskæringer. De har siden blotlagt hele synagogen.

Det, der gør denne synagoge unik, er dens placering, størrelse og rige udsmykning.

Gorni bemærkede, at synagogen var placeret i udkanten af det, der dengang var bygrænsen i Magdala. Andre har påpeget, at på grund af den ringe størrelse, kunne den kun rumme omkring 120 mennesker, men befolkningen i Magdala på det tidspunkt var flere tusinde. Synagogen bød også på dyre garneringer, såsom det udskårne alter.

Alt dette betyder sandsynligvis, at synagogen tilhørte en lille "outsider"-gruppe, der lagde stor vægt på deres åndelige menighedsliv.

Mens Gorni og andre Israelske arkæologer fokuserede på det faktum, at synagogen næsten helt sikkert var i drift på samme tid som Det andet Tempel i Jerusalem, gør de ovennævnte oplysninger - kombineret med dens placering i Magdala - denne synagoge til en sandsynlig kandidat til den første – om ikke den eneste - etablerede Messiansk Jødiske gudstjenesteplads.

Det skal bemærkes, at dette er spekulationer, og eksperterne har kun vagt set en sådan forbindelse, selvom Gorni og andre næsten er sikre på, at Jesus har undervist i den selvsamme synagoge.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
"Derfor, se, jeg sender profeter og vise og skriftkloge til jer; nogle af dem vil I slå ihjel og korsfæste, andre vil I piske i jeres synagoger og forfølge fra by til by." Matt 23:34.