21.07.2013

Israelerne frygter, forhandlinger er blevet målet.

Fra Israeltoday.co.il/
21. juli 2013.

I fredags under den Amerikanske Udenrigsminister, John Kerry’s, besøg syntes det at lykkes at bringe Israel og Palæstinenserne tilbage til forhandlingsbordet, hvor begge parter udtrykte håb om, at slutresultatet ville blive en endelig status-fredsaftale.

Israel har i årevis signaleret sin beredvillighed til at genoptage fredsforhandlingerne, men i sidste ende var det den Jødiske stat, der stadig blev spurgt af Washington om at gøre flere indrømmelser for at lokke den stadig ubøjelige Palæstinensiske leder, Mahmoud Abbas.

Da Abbas måske var bange for at gå for langt i sin uforsonlighed og til slut blive set som den sande hindring for fred, gav han sig til slut.

Som en del af ordningen aftalte Israel efter sigende følgende:

1. Frigivelse af 104 fængslede Palæstinensiske terrorister, hvoraf nogle direkte har myrdet Israelske mænd, kvinder og børn.

2. En kæmpe indsprøjtning af kontanter fra USA, Europa og Arabiske stater til den Palæstinensiske Myndighed.

3. Forhandlinger med grænserne fra før 1967 som udgangspunkt, selv om Israelske myndigheder senere afviste, at de havde aftalt denne betingelse.

Til gengæld gik Abbas med til ikke at tage ensidige skridt i de Forenede Nationer nu, og at genoptage forhandlingerne, selv i mangel af en fuld Jødisk ”fastfrysning af bosættelserne."

Men selv under disse vilkår må en fast dato for samtalerne sættes, og selv når den er det, vil deltagelsen være på ministerplan, ikke mellem Abbas og den Israelske Premierminister, Benjamin Netanyahu, selv.

For mange i regionen begynder det at føles som om, en genstart af forhandlingerne nu i sig selv er målet, idet begge sider købslår med indrømmelser blot for at nå dertil. Meget få forventer - uanset hvad samtalerne når til - at de rent faktisk vil frembringe nogen som helst varige resultater.

For at sikre, at Israel ikke - under pres fra Obama Administration - forpligter sig til nogle farlige vilkår, har Netanyahu lovet, at hvis der kommer en aftale ud af de nye forhandlinger, skal den godkendes i en almindelig folkeafstemning, før den bliver ratificeret af Knesset.