10.09.2013

Israel er forberedt på følgene av et USA angrep mot Syria.

Fra Idag.no/
10. september 2013.

Det var med en viss lettelse den israelske befolkningen fikk vite at landet er parat til å motstå følgene av et potensielt amerikansk ledet angrep mot Syria. Denne forsikringen ble gitt fra høyeste holdt, av den Israelske forsvarsministeren Moshe Ya´alon.

På en pressekonferanse i byen Herzlia sa han at Israel er forberedt på både konsekvensene av en amerikansk aksjon, og på konsekvensene av at det ikke skulle bli en. Han sa at selv om Israel ikke er involvert i den Syriske borgerkrigen så er likevel landet, hvis dets interesser blir skadet, klar til å takle følgene av en aksjon.

- Våre naboer, særlig det Syriske styret, forstår at om noen utfordrer oss så vil de bli møtt med det israelske militærets makt.

Han oppfordret og landets innbyggere til å leve livene sine som normalt, også eventuelle planlagte ferier.

Ya´alon sa videre at de syriske dødstallene nå var nådd ca. 110 000 døde, og at det syriske styret har utført skamløs bruk av kjemiske våpen mot sin egen befolkning.

”Iron Dome” nær Jerusalem
Som et ledd i den Israelske forsvarsberedskapen har militæret nå installert et ”Iron Dome” batteri nær Jerusalem, som det første missilforsvarssystemet i dette området. Tre ”Irone Dome”- batterier er allerede på plass i det såkalte Gush Dan området nær Tel Aviv, og i det Nordlige Israel er det opprettet slike stillinger nær Haifa og i Galilea.

Muligheten for at Israel vil bli mål for Hizballah angrep i nordlige Israel er likevel liten, sier en høytstående israelsk offiser. Selv om et slikt angrep er lite sannsynlig har likevel Israel et klart ansvar for å beskytte landets borgere.

Imens er øynene rettet mot Washington hvor Obama arbeider intenst på å få kongressens to hus til å gi han myndighet til å gå til krig mot Syria. Hans sjanser er små for å få det til. Dette gjelder også internasjonalt. Fra toppmøtet i St. Petersburg rapporteres det at Obama ikke har hatt særlig med medvind, mens Putin derimot har hatt god vind i seilene.

Flere en ventet var lydhør ovenfor Putins påstander om at det var opprørsstyrkene som hadde utført gift gas angrepet og at et angrep på Syria uten sikkerhetsrådets sanksjon ville krenke internasjonal lov.