15.11.2013

Det vil blive de Zionistiske bosættere mod resten.

Fra News that matters.
15. november 2013.
Af journalist og forfatter Ivar Fjeld.

De Ultra-Ortodokse ville hellere have venstreorienterede i den Israelske regering end bosætterne i Judæa og Samaria.

Israelsk politik kan være en hård nyser. De nye grænseflader går ikke langs højre-venstre-aksen, men er snarere relateret til, hvilke grænser Israel har.

Er Judæa og Samaria en del af Israel og Eretz Zion ligesom Tel Aviv?

MK Moshe Gafni fra partiet, Askenazi Orthodox, og Habayit Hayehudi, Naftali Bennett’s formand, mødtes for første gang i torsdags. De synes at være mere uenige, end Benjamin Netanyahu er med Labour-partiet.

En embedsmand fra "United Torah Judaism" sagde til Jerusalem Post, at partiet overvejer at støtte en række foranstaltninger, såsom fastfrysning af bosættelserne, evakuering af de uautoriserede bosættelsesforposter og genoptagelse af fredsforhandlingerne med Palæstinenserne.

Et sådant skridt, sagde han, ville tillade Premierministeren at danne en koalition med partierne til venstre, herunder Tzipi Livni’s parti og endda Meretz, og lade Bayit Yehudi være udenfor regeringen.

Kilden bemærkede, at Præsident Barak Obama’s kommende besøg sandsynligvis vil bringe fornyet pres fra Det Hvide Hus på indrømmelser til Palæstinenserne, noget hans parti nu overvejer at støtte.

Source: Jerusalem Post

Kommentar:
De politiske fronter i Israel er ikke altid lette at forstå, især ikke, hvorfor de Ultra-Ortodokse nu angriber de national-religiøse bosættere, der bor i Judæa og Samaria. Her er et citat, der viser de alvorlige uoverensstemmelser, og endda en slags bandlysning.

De Ultra-Ortodokse MKere distancerer sig fra de seneste bemærkninger fra Shas’ åndelige leder Rabbi Ovadia Yosef, der kalder Bennetts parti et "Hus for Goyims."(Goyims=ikke Jøder)

Source: Israel Hayom

Hvad ligger der bag kløften? En enkelt kendsgerning. De national-religiøse bosættere bor udenfor Den Grønne Linje. De hævder, at det er Toraen og ikke Obama, der fastsætter grænserne omkring Israel.

De Ultra-Ortodokse lever af statsstøtte, og bor hovedsageligt i det vestlig Jerusalem. De forsvarer ikke moderlandet eller laver regler for, hvem der er "goyim", og hvem der er sande Jøder. De ligner Farisæerne.
----------------------------------------------------------------------------------------
Et kort afsnit er udeladt.
----------------------------------------------------------------------------------------
De Ultra-Ortodokse Jøder er ikke Zionistiske. Mange er endog imod staten Israel. De mener ikke, Jøderne skal have en stat, førend Messias kommer.