04.07.2013

Microsoft fremstiller humørfølsom software til smartphones.

Fra Phys.org/
3. juli 2013.

”Microsoft Research Asia” har arbejdet på at skabe en software, kaldet MoodScope, der mærker, hvordan en bruger anvender sin telefon, og efter disse oplysninger gætter brugerens humør. Den første afprøvning af enheden har vist 66% nøjagtighed. Holdet rapporterer, at når enheden var specialfremstillet til den enkelte bruger, sprang nøjagtighedsgraden til 93%.

Forskerholdet omfatter Nicholas Lane og Robert LiKamWa fra "Rice University", og Lin Zhong og Yunxin Liu fra ”Microsoft Research Asia”. De byggede en prototype og lagde deres resultater fra test-undersøgelsen på Microsofts hjemmeside.

De fleste mennesker er klar over, at deres smartphones har en masse indlejret teknologi, der interagerer med verden som helhed — GPS-hardware, accelerationsmålere, etc. Alle overvåger aktivitet og bruger disse data til at levere nyttige funktioner, såsom automatisk skift fra landskab til portræt, når en telefon roterer.

I den nye arbejdsindsats forsøgte forskerne at finde ud af, om den software, der overvåger telefoniske aktiviteter, kan afsløre brugernes stemning.

For at finde ud af det, skrev teamet den kode, der overvåger e-mails, sms'er, app-anvedelse, telefonopkald, oplysninger om lokaliteter og browsing-historik, og tilføjede derefter algoritmer for at gætte stemninger, baseret på disse data.

Dernæst fik de hjælp af 32 frivillige med at teste deres kodes rigtighed. De frivillige blev bedt om at bruge systemet i to måneder, da også humørvurderingen ville give data til sammenligning.

Uden nogen form for indstilling eller justering svarede softwaren: Glad, Anspændt, Rolig, Urolig, Ophidset, Stresset eller Blasert. Det matchede den faktiske stemning, der blev rapporteret af de frivillige, i gennemsnitlig 66% af tiden. Efter en optimering af systemet til de enkelte vaner hos hver enkelt forsøgsperson øgedes graden til 93%.

Forskerne foreslår, at tredjeparts-symboler kan føjes til softwaren for at muliggøre automatisk overførsel af brugerens humør til applikationer som Facebook. De har også erkendt, at betænkeligheder vedrørende privatlivets fred kan opstå, hvis softwaren skal leveres til offentligheden, men antyder, at fordelene ved en sådan software sandsynligvis vil opveje sådanne bekymringer.

De bemærker, at sites som Netflix eller Spotify kunne bruge data fra MoodScope til at tilbyde film eller andet indhold, baseret på specifikke brugeres stemning.