14.07.2013

Morsis fald får følger hos Palestinenserne.

Fra Idag.no/
14. juli 2013.

Krisen i Egypten har øget spændingen mellem Fatah og Hamas og mindsket en forsoning mellem to rivaliserende Palestinensiske grupper.

Ifølge den Arabiske journalist, Khaled Abu Toameh, støtter Fatah det militærkup, som væltede Det Muslimske Broderskabs styre, mens Hamas går ind for den afsatte Præsident Mohamed Morsi.

Under fredagens Muslimske gudstjeneste på Tempelpladsen i Jerusalem demonstredede hundreder af Palestinensere til fordel for Morsi med Hamas-flag, mens de råbte slogans mod USA og den Egyptiske forsvarsminister, Abdul Fatah al-Sisi. De frembar store portrætter af Morsi ved indgangen til Al Aksa-moskeen.

Demostrationen blev stærkt kritiseret af Fatah og ledere af Den Palestinensiske Myndighed (PA).

Kort efter demonstrationen telefonerede PA's præsident, Mahmoud Abbas, til Sisi og Egyptens midlertidige præsident, Adly Mansour, og sagde, at han var imod ethvert forsøg på at blande sig i Egyptens indre anliggender.

Ifølge en PA kilde i Ramallah er Abbas - der var en af de første Arabiske ledere, som gratulerede Egypterne med kuppet - bekymret over, om demonstrationen på Tempelpladsen vil forårsage yderligere skade for forholdet mellem Egyptere og Palestinensere.

- Hamas' indblanding i Egyptens interne anliggender har allerede medført stor skade for dette forhold, siger kilden. Vi respekterer det Egyptiske folks beslutning om a fjerne dets Præsident af deres egne grunde.

Fatah-talsmand, Ahmed Assaf, beskylder Hamas og Den Islamiske Bevægelse i Israel for at stå bag fredagens pro-Morsi, anti-USA demonstration og kritiserede Israelske myndigheder for ikke at have forhindret den.

- Fatahs ophidselse mod Hamas i de Egyptiske medier er skammelig og uværdig, siger Ibrahim Al- Madhoun, en politisk analytiker tilknyttet Hamas. Denne ophidselse vil have en negativ indflydelse ikke blot på Hames, men for hele det Palestinensiske folk. Mod omstyrtelsen af Morsi.

I Kafr Kana, nær Nazaret, demonstrerede over 2000 støtter af Den Islamiske Bevægelse mod omstyrtelsen af Morsi. Overhovedet for den nordlige del af Den Islamiske Bevægelse i Israel, sheik Raed Saleh, sagde i en tale til demonstranter, at de, der handler mod Morsi, også opererer mod Jerusalem, Al Aksa-moskeen og en Palestinensisk stat.