29.08.2013

Druserne i Golan foretrækker Israel for Syrien.

Fra Israeltoday.co.il/
29. august 2013.

I skyggen af den raserende Syriske borgerkrig indrømmer de 20.000 Drusere, der bor i Golanhøjderne, endelig offentligt, at de foretrækker livet under Israelsk suverænitet.

Israel erobrede Golanhøjderne fra Syrien i Seksdageskrigen i 1967, og annekterede det strategiske plateau i 1981. I hele den periode hældede Druserne i Golan mere til det anti-Israelske af frygt for, at de en dag ville komme under Syrisk suverænitet.

På mange områder har Vesten forsøgt at mægle fredsforhandlinger, der indeholdt, at Israel skulle overgive Golanhøjderne til Syrien til gengæld for fred. Fortilfældene var Egypten og Sinaj, og Druserne frygtede, at deres skæbne ville blive den samme.

Hvis de i løbet af de år åbent havde turdet sammenligne med Israel, vidste de godt, at Assad-regimet ville reagere skarpt, hvis Syrien nogensinde genvandt Golan.

Efter 32 år under Israelsk styre anlægger Druserne nu en mere pro-Israelsk holdning, selv på kamera.

Harel Locker, en højtstående Israelsk embedsmand, blev for nylig inviteret af fremtrædende Drusiske ledere til at besøge den vigtigste af Golan-Drusernes byer, Majdal Shams. Blandt de, der bød velkommen til Israelerne, var den lokale åndelige leder, Sheik Taher Abu Salah.

Druserne bad Israel om at tillade adgang for de af deres familiemedlemmer, der af forskellige årsager er flyttet tilbage til Syrien i de seneste årtier. De indser nu, at Israel er det eneste sted, hvor de og deres familier kan være virkelig sikre og frie til at leve deres liv uden forfølgelse.

"Det sidste besøg af en Israelsk politiker i en Drusisk landsby i Golan var i midten af 80’erne," fortalte en Druserleder til den Israelske Radio. "Politikeren var Shimon Peres, og han blev drevet ud af byen af mennesker, der kastede med æg.

Lockers besøg markerer et dramatisk vendepunkt."