08.09.2013

- Verden så på mens Syria skaffet seg nervegass.

Fra Idag.no/
8. september 2013.

De syriske myndigheters bruk av nervegass mot sivile har fått en ny vinkling etter at det har vist seg at president Bashar Assads far, Hafez Assad, utnyttet smutthullet i internasjonal lov til å anskaffe seg et av verdens største arsenaler av kjemiske våpen.

- Det skjedde med hjelp av Syrias allierte, Russland og Irak, men også med hjelp av vesteuropeiske og amerikanske firmaer, skriver bladet New York Times.

Ifølge den britiske avisen, Daily Mail, har man i England bekreftet at britiske firma har solgt kjemikalier til Syria.

Det var frustrerende, sier Juan Zarate, tidligere visesikkerhetsrådgiver for USA´s regjering. Noen prøvde å stanse det. Det var alltid andre viktigere prioriteringer, Irans atomprogram og Nord-Korea. Det var en sak som alltid var der, men som aldri nådde øverst opp på verdenssamfunnets agenda.

Daily Mail, skriver at i tidsrommet juli 2004 til mai 2010 utstedte den britiske regjering fem eksportlisenser til britiske firmar og tillot dem å selge Syria sodium-fluorid, som brukes til å fremstille sarin, den dødelige nervegassen som drepte 1400 menn, kvinner og barn i det kjemiske angrepet nær Damaskus i forrige måned.

- Lisensene ble utstedt til to britiske eksportører, sier en talsmann for det britiske «Departement for Business, Innovation and Skills». Vi kan ikke offentligjøre deres navn av hensyn til kommersiell taushetsplikt. Brukerne var to syriske kommersielle selskaper. Det var ingen grunn til å knytte denne eksporten sammen med Syrias våpenprogram.

De britiske firmaene leverte ifølge Daily Mail, sodium-fluorid til et syrisk kosmetikkfirma, til det som ble påstått legitime formål. Etterretnings-eksperter mener imidlertid at Assad-styret bruker slike firma til å omdirigere kjemikaliene til våpenprogram.

- Vi skulle aldri ha tillatt Assad-styret å legge hånd på denne substansen, sier det britiske parlamentsmedlemmet Thomas Docherly, medlem av «Commons Arms Export Control Committee». Nå vet vi hvordan britiske firma med støtte av vår regjering leverte denne potensielt dødelige substansen.

Sarin fremstilles ved å kombinere fluor i natrium-fluor med kultveilte, brint og fosfor til et av verdens farligste kjemiske våpen. Det ødelegger nervesystemet og overstimulerer muskler og livsviktige organer. Det kan inhaleres som gass, eller absorberes gjennom huden.

Obama-regjeringen har vist flere videoer til en utvalgt gruppe av senatorer i en orientering for «lukkede dører» for å vise at et militært angrep mot Syria er berettiget, opplyser CNN. Man ser menn som ligger spredt rundt på gulvet, uten skjorte og med krampetrekninger, og barn som ikke kan kontrollere sine bevegelser. Og med panikk og skrik i bakgrunnen.