16.10.2013

Indien och Israel bästa vänner.

Fra Israelisverige/
11. oktober 2013.

Indien är stort - 1.3 miljarder jämfört med Kina 1.4 miljarder och lilla EU på 750 miljoner. Genomsnittsinkomsten är fortfarande låg, $3900/år, men medelklassen växer dramatiskt. Den tekniska kunskapen finns och växer - även svenska företag utlokaliserar programmeringsuppdrag dit.

På 20 år har handeln mellan Israel och Indien gått från $180 miljoner till $6 miljarder, Indien köper mycket vapen från Israel, som har placerat sitt tredje konsulat i hi-techstaden Bangalore. Samtidigt har Indiens kontakt med USA blivit avsevärt frostigare, även om det var USA som sammanförde dem. (Sverige-Israel, i jämförelse: svensk export 3 miljarder kronor, import 1 miljard.)

Israel och Indien har en gemensam fiende - en stor del av den muslimska världen. Indien och Pakistan har kärnvapenhot mot varann och Indien funderar på att köpa den mycket framgångsrika Järnkupolen, Iron Dome, som Israel skjutit ner många av de mer avancerade raketerna från Gaza med, för att sätta upp vid gränsen mot Pakistan.

Indiens turism i Israel är inte föraktlig med 26,1 tusen indiska besök i år fram till augusti i år, jämfört med 16,1 tusen från Sverige under samma tid.

Visst finns det korruption i Indien, som på de flesta andra ställen, vi minns Boforsskandalen. Men dagens Sverige har oerhört många skandaler som håller på att förstöra vårt land, även om regeringen och media kör drivor med lögnridåer.

Se t.ex. http://www.tabletmag.com/jewish-news-and-politics/147934/israel-india-military-romance/2