08.01.2014

Land for fred?

Fra I24news.tv/en/news/
7. januar 2014.

Netanyahu siges at være parat til at overgive land til Palæstinenserne.

Den Israelske PM er efter sigende parat til at afstå den Arabisk-befolkede region i Israel. De lokale Arabiske ledere er rasende.

En ledende Jordansk politiker sagde mandag, at Premierminister Benjamin Netanyahu havde udtrykt vilje til at overdrage den Israelske jord, der er befolket med Israelske Arabere, til Palæstinenserne - en meget kontroversiel idé, der søndag blev lovprist af Udenrigsminister Avigdor Lieberman.

Ifølge webstedet Ynet.news sagde den Jordanske embedsmand, at Netanyahu er parat til at opgive 52 kvadratkilometer land, beboet af 300.000 Arabere, i området Wadi Ara, der grænser op til den Palæstinensisk-befolkede Vestbred.

Området ville danne den nordlige grænse for en fremtidig Palæstinensisk stat på Vestbredden.

Der var ingen uafhængig bekræftelse af rapporten. Netanyahu har ikke offentligt behandlet spørgsmålet om overførsel af Arabisk-befolkede landområder til Palæstinenserne, selvom sådanne krav tidligere er fremsat af Lieberman, der gik efter Knessets "overførsels-platform”.

På et møde med Likud-partiet blev Netanyahu mandag spurgt om muligheden for en udveksling af befolkningsgrupper og områder.

"Det er Udenrigsministerens holdning, men ikke den Amerikanske holdning," svarede Netanyahu.

Men et ledende medlem af Netanyahus Likud-parti, Indenrigsminister Gideon Sa'ar, forkastede ideen. "En Israelsk borgere er ikke en genstand og kan ikke overføres. Israelsk/Arabiske borgere er i alle henseender ligeværdige, og deres statsborgerskab skal ikke skades," sagde han på et besøg i den Arabiske by, Sakhnin.

Den uidentificerede Jordanske politiker sagde, at den Palæstinensiske Præsident Mahmoud Abbas havde accepteret et forslag, der blev fremsat for nyligt af den Amerikanske Udenrigsminister John Kerry. Det gik ud på at indsætte en Amerikansk-Israelsk styrke med Palæstinensiske iagttagere i Jordandalen i tre år.

Kerry lagde dog pres på Abbas om at fjerne den treårige frist. Men en ledende Palæstinensisk embedsmand fortalte Haaretz, at Palæstinensiske forhandlere havde sagt til Kerry, at de ikke ville give efter for de Israelske krav om at opretholde en militær tilstedeværelse i Jordan-dalen.

I mellemtiden affærdigede de Israelsk/Arabiske ledere Libermans forslag om udveksling af land og befolkning med Den Palæstinensiske Myndighed, og kaldte det vrangforestillinger og umoralitet.

Byen Umm al-Fahm i Wadi Ara offentliggjorde efter et møde i byrådet en erklæring, der stemplede Liebermans forslag som et "nyt Nakba" - det arabiske ord for "katastrofe" - der henviser til det, der skete med Palæstinenserne ved Israels grundlæggelse i 1948.

Lieberman sagde søndag, at han kun ville støtte en fredsaftale med Palæstinenserne, hvis den indeholdt overførsel af Jødiske bosættelsesblokke på Vestbredden til Israel til gengæld for de dele af Israel, som overvejende har Arabisk befolkning.

"Vi er børn af denne jord. Vi har arvet den fra vore forfædre, og ingen kan tale eller forhandle på vore vegne i nogen som helst fremtidig aftale med Palæstinenserne," sagde han i udtalelsen.

Tidligere borgmester i Umm al-Fahm, Hashem Abd Al-Rahman, sagde til Haaretz, at en lignende befolkningsombytning allerede blev foreslået i 2003, og at han på det tidspunkt fik at vide af mange embedsmænd, herunder daværende Premierminister Ariel Sharon og mange ambassadører, at det ikke var et seriøst gennemførligt forslag.

Al-Rahman foreslog at forny opfordringen til det internationale samfund, herunder USA, for åbent at give udtryk for deres modstand mod forslaget.

Embedsmænd i Den Palæstinensiske Myndighed sagde mandag, at Liebermans forslag aldrig blev nævnt eller drøftet i den nuværende forhandlingsrunde. De sagde, at USA ikke vil overveje en sådan idé, og aldrig har rejst spørgsmålet under møderne med de Palæstinensiske ledere.