13.01.2014

Ny fantastisk israelsk oppfinnelse kan lese for blinde og svaksynte.

Fra Ordetogisrael.no/
9. januar 2014.

Den nye og sensasjonelle israelske teknologiske oppfinnelsen OrCam, som "ser og leser" for blinde og svaksynte er basert på kunstig intelligens og spesielle algoritmer bygget inn i en liten datamaskin, som kan festes på dine briller.

Liat Negrin er glad for å kunne demonstrere en ny sensasjonell israelsk teknologisk oppfinnelse som "ser og leser" for henne. Hun er synshemmet med coloboma, en fødselsdefekt som rammer én av 10.000 mennesker globalt.

Iført en OrCamenhet festet til brillene sine, kan Negrin - som jobber for selskapet - nå gjøre alt det som de som har normalt syn kan gjøre. Bare ved å peke fingeren på gjenstander og høre på enheten lese ord og tall, kan hun levere penger i butikken uten frykt for å bli snytt. Hun kan f.eks. lett gå på riktig buss ved stoppestedet, og hun kan "lese" ingrediensene på etikettene på produkter på Rimi.

OrCam gir henne mer frihet i og utfor hjemmet, og har som mål å gjøre det samme for de anslagsvis 21 millioner amerikanere over 18 år med synsvansker.

OrCamenheten er i stand til å identifisere tusenvis av gjenstander, herunder ansiktene til hennes kjære, hennes hund, busser, avistekst og butikkskilt. OrCams stemmesystem overfører informasjonen til brukerens øre.

"Hva vi fant under brukerundersøkelser, er at at mange mennesker som når pensjonsalderen, etterhvert begynner å få nedsatt syn. De går til legen sin for å få bedre briller, men på et visst tidspunkt kan ikke legen hjelpe lenger. OrCam er imidlertid designet for å være et pålitelig og solid og et greit verktøy for å navigere hverdagen.

Brukere kan lære OrCam systemet på ca ett minutt. Mitt team prøvde nylig OrCam på en 18 år gammel israelsk tenåring , som hadde vært blind siden fylte fem år. De spurte ham om han ønsket å lese avisen, og han svarte spydig ja. Da han leste avisen, han fikk av teamet, begynte han å gråte. For han kunne jo lese den," forteller den Oxfordutdannede Yonatan Wexle, selskapets sjef til Israel21c.

Innovasjonsselskapet OrCam ble grunnlagt i 2010 i Jerusalem og har idag 25 ansatte. Det er basert på forskning ved Hebrew University i Jerusalem av professor Amnon Shashua, som også er grunnleggeren av Mobileye, et vellykket israelsk selskap som installerer et sikkerhetssystem i biler over hele verden.

"Hva som har skjedd med OrCam er en stor teknologisk bragd, fordi mengden av prosessorkraft i enheten ville kreve et rom fullt av servere. Intet eksisterende system ville kunne oppdage denne enorme mengden av objekter og gjøre arbeide i en så liten enhet," forteller Wexler til Israel21c.

Enheten kan idag kjøpes gjennom OrCamnettstedet og koster inkludert kundesupport ca. 15.000 norske kroner. Selskapet solgte ut sine første hundre prøvetilbud innen 24 timer i 2013.

Vil du lese hele artikkelen på engelsk, klikk på linken under:

http://israel21c.org/health/new-orcam-device-turns-the-world-into-speech-for-the-blind/