03.11.2012

Er erstatningsteologien kirkens Hiv?

Fra Vavegen11.blogspot.dk/
23. oktober 2008.
Av Marian Eigeles.

HVA ER ERSTATNINGSTEOLOGI?
Svaret er: Erstatningsteologien bygger på den grunntanken at jødene ikke lenger er Guds utvalgte folk. Nå har kirken overtatt Israels plass.

DET BETYR at alle løftene, alle velsignelsene, som Gud ifølge Den Hebraiske Bibel har gitt Israel, blir overført til kirken, men alle forbannelsene og straffene som rammet jødene på grunn av deres ulydighet, fortsatt gjelder.

DETTE ER STIKK I STRID MED Rom 9–11 som taler om at Israel fortsatt er Guds utvalgte folk. Ifølge Rom11:26 vil hele Israel ved endetiden bli frelst og ifølge Rom 11:15 vil deres frelse bety liv av døde.

ERSTATNINGSTEOLOGIEN er en teologisk absurditet. Dette er lett å se i lys av Rom 11:28: «I forhold til Evangeliet er de (Israel) fiender, for deres (hedningenes) skyld, men når det gjelder utvelgelsen er de elsket på grunn av sine forfedre» (egen oversettelse). Dersom vi i samsvar med erstatningsteologien lar kirken ta Israels plass, betyr det at kirken er fiende når det gjelder Evangeliet. Absurd!

ERSTATNINGSTEOLOGIEN minner om hiv-viruset. Når hiv-viruset angriper en organisme blir dens imunforsvar satt ut av spill.

ERSTATNINGSTEOLOGIEN har satt kirkens imunforsvar mot antisemittisme ut av spill. I og med at jødene ikke lenger ble betraktet som Guds øyeeple (Sak 2:12) kunne man utsette dem for hva som helst. Alle forfølgelsene, alle lidelsene som i tidenes løp har rammet det jødiske folk, ble betraktet som selvforskyldt. Erstatningsteologien har altså bidratt til det åndelige klima som har gjort Shoah (Holocaust) mulig.

I DAG HINDRER erstatningsteologien alle i kirken som tror på denne fortolkningen, å oppfatte gjenopprettelsen av den jødiske staten som et endetidstegn.

ERSTATNINGSTEOLOGIEN er også en del av det ideologiske grunnlag for propagandakrigen som de arabiske kirkeledere i Midt-Østen fører mot staten Israel og mot den kristne sionisme.

DET ER MULIG at noen ikke synes om assosiasjonen mellom hiv og erstatningsteologien. Dette respekterer vi. Men alle burde innse at erstatningsteologien ikke tåler Bibelens lys. Derfor må en kirke som vil vandre i Guds lys, ta avstand fra erstatningsteologien