31.03.2012

Flere tegn på, at Israel kan angribe Iran snart.

[Aserbajdsjan]
Fra Israeltoday.no/
30. marts 2012.

Spekulationer om, at Israel forbereder sig på at iværksætte et forebyggende militærangreb mod Irans udfordrende nukleare program, blev forstærket denne uge med en håndfuld hændelser, der antydede, at den Jødiske stat faktisk kan være ved at forberede sig på at træffe sådanne foranstaltninger.

Tidligt i denne uge modtog Tel Avi det første "Iron Dome"-anti-missil-batteri trods det faktum, at missiler, der affyres fra terrorister i Gaza, ikke på dette tidspunkt kan nå helt til Israels største metropolitan-center. Israelske militær-embedsmænd sagde, at batteriet blev indsat for at teste dets effektivitet i disse omgivelse, hvis der skulle opstå en fremtidig trussel. Mange tror, at hvis Israel angriber Iran, vil Irans første respons være med Tel Aviv som mål.

Men i tirsdags offentliggjorde den Tyske avis, Bild, et interview med den Tyske forsvarsminister, Thomas de-Maiziere, hvori han udtalte, at et nyligt møde med den Israelske forsvarsminister, Ehud Barak, havde efterladt de-Maiziere "mere bekymret" for, at Israel planlægger at tage sig af Iran i den nærmeste fremtid.

Et af de vanskeligere aspekter i et luftangreb mod Irans nukleare anlæg har været, hvilken rute man skulle tage. At flyve over fjendtlige Arabiske nationer er risikabelt, og det traditionelt allierede Tyrkiet har på det seneste forvandlet sig til en af Israels mest giftige regionale modstandere. Det Washington-baserede tidsskrift, Foreign Policy, rapporterer, at Israel kan have løst problemet.

I en historie, der blev offentliggjort i onsdags, citerede Foreign Policy højtstående Amerikanske regerings-embedsmænd, der antydede, at Israel havde sikret brugen af lufthavne i Aserbajdsjan, en Kaukasisk nation, der grænser op til Iran mod nord. "Israelerne har købt en flyveplads, og flyvepladsen kaldes Aserbajdsjan," sagde en US-embedsmand.

Under et besøg i Teheran i denne måned afviste Aserbajdsjans forsvarsminister de Iranske påstande om, at hans nation ville tillade Israel at iværksætte et angreb fra deres jord. "Republikken Aserbajdsjan vil - nu som før – ikke tillade noget land at drage fordel af dens jord eller luft mod Den Islamiske Republik Iran, som vi anser for at være vor bror og venne-land," sagde Azeri-ministeren.

Dog afslørede et diplomatisk US 2009 telegram, der blev offentliggjort i den seneste WikiLeaks-skandale, at Aserbajdsjan og Israel har omfattende baggrunds-aftaler og sikkerheds-samarbejde. Sidste måned underskrev Aserbajdsjan i al stilfærdighed et køb for 1.6 milliarder $ Israelske våben, og Iran har anklaget sin nabo for at bistå Israel i de seneste mord på centrale Iranske nukleare embedsmænd.

Oven i købet foreslog medlemmer af Aserbajdsjans regerende parti for nyligt, at ændre navnet på deres land til "Nord Aserbajdsjan", fordi der er 16 millioner Persere (Azeris), som bor i det nordlige Iran, der har behov for "befrielse."

I mellemtiden advarede en rapport fra U.S.-kongressen - skaffet af Bloomberg - om, at et en-gangs angreb fra Israel på Irans nukleare topanlæg, sandsynligvis kun ville stille deres nukleare program ca. seks måneder tilbage. Rapporten kaster tvivl om Israels evne til at identificere og skade alle Irans spredte nukleare anlæg betydeligt, og antydede, at et sådant skridt kunne forpligte Israel til at engagere sig i et felttog med regelmæssigt opfølgende angreb.