02.06.2012

Pønser Det Muslimske Broderskab på at overtage Jordan?

Fra Gatestoneinstitute.org
30. maj 2012.

Jordanske embedsmænd siger, at der er et stigende antal tegn på, at kongerigets magtfulde Muslimske Broderskab har planer om at vælte regimet. I henhold til embedsmændene har organisationen formået at kapre de anti-korruptions- og prodemokratiske- protester, der har fejet hen over Jordan i løbet af det seneste år.

I dag bliver de fleste af anti-regime-demonstrationerne i kongeriget iværksat og ledet af Det Muslimske Broderskabs tilhængere, hvis mål er at gøre Jordan til en Islamisk republik. Mange Arabere føler, at præsident Barack Obama’s godkendelse af Det Muslimske Broderskab har opildnet Islamisterne og øget deres appetit på at drive moderate og sekulære regenter ud af den Arabiske verden.

Kong Abdullah har god grund til at være bekymret over Det Muslimske Broderskabs bestræbelser på at kapre pro-reform initiativet i riget. Denne bekymring var efter sigende en af de vigtigste årsager til, at monarken udskiftede statsministeren, Awn Khasawna - en varm tilhænger af tilnærmelser til Det Muslimske Broderskab og dets Palæstinensiske søster-bevægelse, Hamas -.

For et par uger siden gjorde kong Abdullah også en række hidtil usete foranstaltninger mod en række ledende embedsmænd, der mistænkes for at have begået underslæb med offentlige midler og misbruge deres beføjelser. Dette skete i et forsøg på at formildne de anti- korruptions- og pro-demokratiske- aktivister.

Kongen har udskiftet tre statsministre siden "Det Arabiske Forår" begyndte, og han har kastet en række tidligere tjenestemænd i fængsel; men alt dette har ikke tilfredsstillet Det Muslimske Broderskab.

Det er klart nu, at uanset, hvor meget kongen gør for at bekæmpe korruption og gennemføre reformer, vil Det Muslimske Broderskab fortsætter med at hævde, at det ikke er nok.

"De har lært af den Egyptiske oplevelse, hvor Det Muslimske Broderskab også kaprede de anti-regime-protester, der blev udløst af verdslige og ægte reformister," forklarede en højtstående Jordansk embedsmand i Amman.

En anden Jordansk embedsmand sagde, at hans regering har bevis for, at "udefrakommende kræfter" bakker op om Det Muslimske Broderskabs intriger for at "sprede kaos og anarki i kongeriget" ved at drive rovdrift på krav om reformer og demokrati.

Embedsmanden påpegede, at nogle repræsentanter for Det Muslimske Broderskab for nyligt besøgte Tyrkiet, hvor de angiveligt mødtes med den tidligere CIA-vicedirektør, Steven Kappes, og den tidligere Britiske chef for MI5, Eliza Manningham-Buller. Osama Rantisi, en fremtrædende Jordansk journalist og politisk analytiker, hævdede, at Kappes og Manningham-Buller ved mødet lovede, at "den Amerikanske regering og dens efterretningstjeneste vil støtte Det Muslimske Broderskabs mål om at få magten.

"Påstanden er blevet heftigt benægtet af både den Amerikanske regering og Det Muslimske Broderskab.

Det Muslimske Broderskabs ledere siger, at rapporten om en sammensværgelse, bakket op af USA og Storbritannien for at hjælpe gruppen med at vælte kong Abdullah-regimet, er en del af en smædekampagne, der anføres af Jordans efterretningstjeneste.

Nogle Jordanerne har også peget på, at Iran og deres stedfortrædende Hizbollah-milits i Libanon står bag Det Muslimske Broderskabs intriger for at iscenesætte et kup i kongedømmet. Men mens disse bestræbelser har fået mange Jordanerne til at stoppe deres protester i gaderne, arrangerer Det Muslimske Broderskab fortsat protester og opildner Jordanerne imod regimet.

Det, der særligt har bekymret kong Abdullah, er, at Det Muslimske Broderskab har formået at "infiltrere" mange magtfulde Jordanske stammer, der altid har været kendt som traditionelle og stålsatte tilhængere af monarkiet. Medmindre den Amerikanske regering holder op med at flirte med Det Muslimske Broderskab, vil Jordan blive forvandlet til en radikal Islamisk republik og en kilde til yderligere ustabilitet i Mellemøsten.