17.05.2013

Tirsdag kveld startet jødisk pinse - Shavoåt.

Fra Ordetogisrael.no
16. maj 2013.

Tirsdag kveld, på den sjette dagen i den hebraiske måneden Sivan begynte feiringen av Shavoåt, eller ukenes høytid. Høytiden er en av de tre bibelske pilegrimsfestivaler (5 Mos 16: 16). Det skjer nøyaktig syv uker etter påske.

Ifølge den jødiske tradisjonen ga Gud denne dagen Tåráh - Loven til Israels barn; selv om sammenhengen mellom mottakelsen av Tåráh og Shavoåt ikke er tydelig i bibelteksten. Shavoåt er også koblet til innhøstingen i Israel. I bibelsk tid varte denne i syv uker og var en gledens årstid (Jer 5:24; 5 Mos 16:9-11).

Den begynte med innhøstingen av bygg ved påsketider, og endte med innhøstingen av hvete under Shavoåt. Shavoåt var således den avsluttende festivalen ved innhøstingen, likesom den åttende dagen i Sokkåt - Løvhyttefesten var den avsluttende festivalen ved fruktenes innhøsting. Under Tempelets tid i Jerusalem, bar bøndene den første frukten til Jerusalem som tegn på takksigelse.

Flere tradisjoner er koblet til Shavoåt. Det er vanlig å spise meierivarer under denne høytiden. Dette minner jødene om at "Han gav oss dette land, et land som flyter med melk og honning." Men i tillegg sammenlignes Tåráh med melk fordi den gir næring til både unge og gamle. I løpet av Shavoåthøytiden leses Ruths bok i synagogene.

Det finnes også en tradisjon om å lese Tåráh hele natten. Denne går tilbake til 1533 da Rabbi Joseph Caro, dengang bosatt i ottomanske Salonika, inviterte sine kolleger til å tilbringe en våkenatt med bibellesing. I løpet av natten åpenbarte en engel seg for dem og befalte dem til å bosette seg i landet Israel.

Shavoåt finner sted 50 dager etter påske. Shavoåt markerer dagen Tåráhen ble gitt til det jødiske folk på Sinaifjellet og er også den siste høytiden i forbindelse med korninnhøstningen. Under Shavoåt pleide folk å bringe førstegrøden til Tempelet i Jerusalem. Førstegrøden ble gitt fra de syv slagene som Israel er spesielt kjent for: hvete, havre, druer, fikener, granatepler, oliven og dadler.

Hverdagskost blir tradisjonelt servert under Shavoåt. Under Shavoåt er det også vanlig å studere Tåráh hele natten. I Jerusalem, etter å ha gjort ferdig den nattlige studiedelen, spaserer folk til Vestmuren før daggry for morgenbønn. Blant andre skrifter blir også Ruts bok lest i synagogene under høytiden Shavoåt.

Israelske messianske Jesustroende fra hele landet var onsdag samlet i landsbyen Yad Hasmona ved Jerusalem for å markere den bibelske Shavuot.