Thejerusalemconnection.us/
11. juni 2013.
Det multi-religiøse samfund i Libanon er blevet en krudttønde, siden Hizbollah, der dominerer regeringen, annoncerede deres militære bistand til præsident Assad i Syrien.
Men Sunni-Shia-kløften i Libanon er kun en brøkdel af det, der sker andre steder i Mellemøsten. De to store sekter i Islam holder aldrig fred selv i de bedste tider, og nu står de i kø for at støtte deres trosfæller i Syrien. Fra Golfen til Irak står Sunnierne sammen om revolutionen i Syrien, mens Shiiterne støtter regimet.
Det er opskriften på en religionskrig, der kan opsluge det meste af regionen.
George Sabra, midlertidig leder af oppositionens ”Syrian National Coalition”, har anklaget Hizbollah, sammen med det Shiitiske flertal i Irak og Iran, for at trække situationen hen imod en "sekterisk konflikt".
"Det, vi frygter nu, er, at hele regionen drukner i en sekterisk-næret konflikt, som i realiteten er en serie borgerkrige, herunder i Libanon, Irak og selvfølgelig i Syrien selv," siger Salman Shaikh, direktør for ”Brookings Doha Centre”.
Krigere fra det Shiitisk Hizbollah har frimodigt anført et 17-dages angreb på den Syriske by, Qusayr, nær den Libanesiske grænse. Det kulminerede i onsdags med de regeringsvenlige styrkers generobring.
Slaget om Qusayr nærede yderligere den allerede ulmende sekteriske spænding i hele regionen, siger analytikere.
Assads regime er domineret af medlemmer af Alawite-mindretallet, en udløber af Shiitisk Islam, mens Sunnierne udgør flertallet i Syrien og i den Muslimske verden i det hele taget.
Hizbollahs "forbindelse til konflikten på det sekteriske plan skaber spændinger i Libanon og i den øvrige Arabiske verden," siger Shaikh.
Den Irakiske Premierminister, Nuri al-Maliki, hvis Shiitiske regering står over for en bred Sunni-ledet opposition, advarede søndag om, "at en storm passerer igennem regionen. Det er en brutal sekterisk storm."
Der blev afholdt begravelser i Irak i sidste måned for mænd, der kæmpede sammen med Assads styrker og blev dræbt i Syrien.
Abdulkhaleq Abdulla, en professor i Statskundskab fra Emiraterne, siger, at "den sekteriske stilling for nyligt nåede et bekymrende højt niveau." Men den historiske konflikt, Sunni-Shia-kløften, er "anderledes nu... fordi den mere er baseret på en politisk baggrund end på en religiøs," siger Abdulla.
Saudi-Arabien, som er hjemsted for Islams helligste steder, ses som den regionale magt, der beskytter Sunnierne, mens Iran er blevet en kildehenvisning for alle Shiitter, siger han.
Den Libanesiske klummeskribent, Hazem Sagheye, opfatter det som om, den Syriske krise "er blevet til en grænseoverskridende Sunni-Shia-stilling."
Han hævder, at Damaskus kan skabe problemer i de omkringliggende lande med de "kort, de har på hånden" - de grupper, der er loyale mod Assads regime.
Libanon har officielt indtaget en neutral holdning i Syrien-konflikten, men folket er skarpt opdelt, hvor Shiitterne mest bakker Assad op, mens de fleste Sunnier støtter oprøret.
Krigere fra begge sekter har tilsluttet sig kampen på den modsatte side.
Det, der gør situationen til en brandbombe, er, at der er blevet føjet et politisk element til de sædvanlige spændinger mellem de to sekter. På spil er Levanten, en traditionel skillelinje mellem civilisationerne. Den har for nylig set en magtstruktur, der er vendt på hovedet: Sunni-flertallet i Syrien bliver regeret af Shiitter samt det Shiitisk-dominerede Irak, der tidligere blev styret af Sunnier.
Saddam Husseins elendige Sunni-regime er historie, og Assads korrupte regering kan være på vej ud. Når disse traditionelle magtordninger bliver væltet, føler begge sekter sig truet.
Konflikten i Syrien kan brede sig til Libanon, hvis Sunni-oprørerne begynder at angribe Hizbollah i deres sydlige fæstninger. Hidtil synes der at være en tilbageholdenhed fra Saudi-Arabien (som fungerer som vores stedfortræder), der forhindrer det.
Men hvis oprørerne - eller Assad - bliver desperate, er alt muligt. Og det gælder et sammenstød i hele regionen mellem Sunnier og Shiitter. Det ville føre til ustabilitet i en halv snes lande.