17.11.2013

Sammen mot Irans atomvåpentrussel.

Fra Frie-ytringer.com/
17. november 2013.
Av Jan Simonsen.

Saudi Arabia vil yte hjelp til Israel dersom Israel bestemmer seg for å angripe Irans atomvåpenanlegg for å forhindre det islamistiske styret i å fullbyrde Hitlers Holocaust gjennom et atomangrep mot den jødiske staten. Det fremgår av en artikkel i The Sunday Times basert på diplomatiske kilder. Saudi Arabia vil blant annet tillate israelske fly å bruke landets luftrom.

I følge avisens kilder har agenter fra den israelske etterretningstjenesten, Mossad, nylig hatt møter med høytstående saudiarabiske tjenestemenn for å drøfte et felles angrep mot Iran for å stanse atomvåpentrusselen.

Samtalene er i så fall en oppfølging av tidligere samtaler for noen år siden, som endte med enighet om at Saudi Arabia skulle protestere offisielt mot overflygning av israelske fly, men ikke forhindre flyene i å passere over saudiarabisk luftrom.

Ifølge The Sunday Times har Saudi Arabia godtatt å tillate Israel å bruke landets luftrom, samt å yte bistand til Israel gjennom bruk av droner, redningshelikoptre, og flybensinstasjoner. Saudi Arabia skal i følge avisens diplomatiske kilder være irritert og delvis rasende på vestlige lands slappe holdning til trusselen fra Iran og derfor villig til å gi Israel all den hjelp Israel trenger.

Den saudiarabiske regjeringen skal i likhet med den israelske være sikker på at forhandlingene mellom Iran og de vestlige maktene ikke vil gi betydelige fremskritt som vil hindre Iran fra å få en atombombe. Ifølge den britiske avisen krever begge de to land at vestmaktene bruker sunn fornuft og holder det militære alternativet åpent.

Det sunnimuslimske Saudi Arabia frykter at et sjiamuslimsk Iran med atomvåpen vil tilegne seg et hegemoni i regionen og utgjøre en trussel ikke bare mot det jødiske Israel, men også mot landets sunnimuslimske nabostater.

Saudi Arabia og andre arabiske land i regionen har i følge det israelske TV-selskapet Channel 10 i flere år forsøkt å legge press på USA for å overtale den amerikanske regjeringen til å angripe Irans atomanlegg. Saudi Arabia er spesielt redde for at sjiamuslimene skal få kontroll over Irak nå når de amerikanske troppene er trukket ut, og deretter inngå en felles allianse rettet mot sine sunnimuslimske naboer.

I følge det israelske nettstedet Debka Files, kjent for sine gode kontakter med etterretningstjenestene, skal den saudiarabiske kongen allerede for flere år siden ha sagt tydelig fra om at det er umulig å leve med et Iran som når som helst kan ferdiggjøre en atombombe.

Kong Abdullah skal også ha sagt at han ikke lenger tror at diplomati eller sanksjoner vil ha noen effekt på Iran, og gjort det klart at dersom USA fortsetter å avstå fra direkte aksjoner for å stanse Irans kjernefysiske program, vil Saudi Arabia og landets allierte gå egne veier for å løse problemet.

Det internasjonale atomenergibyråets (IAEA) siste kvartalsrapport om Iran avslører at under president Hassan Rouhani har Teheran stanset sin tidligere raske utbygging av atomprogrammet. Irans lager med høyanriket uran, som Vesten frykter de kan bruke til å produsere atomvåpen, har vokst med “bare” 5 prosent siden august og utgjør 196 kilo. Men det trengs 54 kilo til, for å kunne skape en atombombe, skriver miff.no.

I tillegg skal iranerne bare ha installert fire førstegenerasjons sentrifuger i atomreaktoren Natanz i samme periode. Det er 1.800 færre enn det som ble installert foregående kvartal, opplyser Yedioth Aharonoth.

Men Israels statsminister Benjamin Netanyahu lar seg ikke imponere av stagnasjonen i utbyggingen av atomprogrammet i Iran. »Jeg er ikke imponert av rapporten som ble publisert i dag. Iran trenger ikke utvide programmet sitt, fordi de allerede sitter på den nødvendige infrastrukturen for å kunne bygge et atomvåpen», mener han.

Handels- og økonomiminister Naftali Bennett er denne uken i USA for å advare Kongressen mot å lempe på de økonomiske sanksjonene mot Iran, slik Det hvite hus ønsker i sitt forslag til atomavtale med Teheran.